Buiten schilderen

 

Buiten schilderen

De lente komt net om de hoek kijken, dat betekent dat de buitentemperatuur weer gaat stijgen en dat betekent dat het goed weer is om de buitenkant van het huis weer eens aan te pakken. Maar waar moet je allemaal op letten bij het schilderen van de buitenkant? 

Het weer

In de inleiding hinten we al naar een goede buitentemperatuur, maar naast de temperatuur zijn de wind en de regen ook van invloed op het perfecte schilderweer. De temperatuur ligt bij voorkeur rond de 19 graden Celsius, in ieder geval niet lager als 10 en hoger als 25 graden Celsius. Onder de 10 graden is te koud, er is een kans dat de verf dan niet goed hecht en daarnaast zal de verf niet goed drogen. Boven de 25 graden is te warm, de verf zal te snel drogen. Een te snel drogende verf kan gaan scheuren en dat heeft gevolgen voor het eindresultaat.

Ook schilderen in de regen raden wij niet aan, de regen kan sommige verfsoorten verdunnen en geeft een rommelig resultaat. Daarnaast kan ook wind roet in het eten gooien. De wind neemt vuil en stofjes met zich mee die zich makkelijk aan natte verf kunnen hechten. De wind zorgt er aan de andere kant wel voor dat de laklaag sneller droogt (maar ook weer niet te snel). 

Wanneer je wel kan buiten kan schilderen?

  1. Als het niet regent
  2. De buitentemperatuur tussen de 10 en 25 graden ligt
  3. Als het niet (te) hard waait

Hoe vaak moet je buiten schilderen?

Sommige zaken binnen en buiten het huis vragen een jaarlijks onderhoud. Bij het verven van de buitenzijde van het huis is dat gelukkig niet het geval. Het opnieuw schilderen gebeurd doorgaans om de 5-7 jaar, maar afhankelijk van de weersinvloeden en het gebruik van het te verven oppervlak kan deze periode langer of korter worden. 

Heb je geen idee wanneer je huis voor  het laatst is geschilderd? Met deze tips kun je checken of de verflaag toe is aan vernieuwing. 

  1. Neem de verf af met een natte doek. Blijft hier verf aan zitten? 
  2. Plak na het schoonmaken een plakbandje op het te testen oppervlak. Blijft er verf aan het plakbandje zitten? 
  3. Zie je zichtbare barsten/scheuren/blaasjes in het schilderwerk?

Bij alle bovenstaande gevallen is het schilderwerk aan vernieuwing toe. Neem hiervoor contact op met Schildergroen of ga na het lezen van deze blog zelf aan de slag!

De juiste verfsoort

Verf voor buiten is vaak anders als verf voor binnen. Dat komt omdat aan verf voor buiten andere eisen worden gesteld. Verf heeft buiten vaak meer te verduren en daarom is het nodig een verf te kiezen die zo lang mogelijk mee gaat. Daarnaast ben je buiten afhankelijk van het weer, de buitenlakken van Adler, maar ook de muurverf van Graphenstone zijn beide goed geschikt voor gebruik buiten. De muurverf van Graphenstone kan zowel binnen als buiten worden gebruikt, zo heb je dus maar 1 pot verf nodig om binnen en buiten dezelfde kleur te geven. De duurzame buitenlak van Adler is goed te gebruiken voor ondergronden van metaal of hout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *